dilluns, 15 de novembre del 2010
SANTUARI de L'ECOLOGIA
D i u m e n g e, 14 de novembre 2.010
Itinerari de descoberta de l'únic santuari del món consagrat a la Mare de Déu de l'Ecologia. La inspiració prové del mite de la Mare Terra. Simbolitzat a la mitologia grega per la deessa Àrtemis. Copsada per la església en el segle V, durant el concili ecumènic d'Efes. De la que va absorbí el seu sentit protector i maternal, incorporant-lo a Maria.
Per dur a terme aquest curiós i senzill itinerari. Ens traslladem a Gallifa. Tranquil poble situat al pas de la carretera BP-1241, que uneix Sant Feliu de Codines i Sant Llorenç Savall.
Com hi arribem--> Monistrol, Manresa, Moià, Castellterçol, Sant Feliu de Codines i Gallifa = 65 quilometres, / 50 minuts de cotxe.
La caminada- Volta circular --> Gallifa, a l'entrada, hi ha un plànol dels camins de les rodalies. Anem a la dreta. Passem a tocar un gran monument, seguint pel carrer de l'esquerra, fins que trobem un pal indicador de rutes. Tirem a l'esquerra en direcció al Gord Negre- GR 5 - Passem el torrent. Vençuts uns quants metres, i en una corba, deixem a l'esquerra la senda que va al Gord Negre, per continuar pel camí principal en suau pujada, i que mena al Coll de Can Brossa, cruïlla de camins i magnífics camps de conreu. Marxem a la dreta per un traçat senyalat com a PR, i reforçat amb marques de color groc. Remuntem aquest darrer tram que ens deixa a l'entrada del recinte que albergava el Castell de Gallifa. I del que encara reconeixem detalls d'un poblat ibèric.
Recorrent el turó anem descobrint els seus secrets: Part de l'antiga muralla, una torre de defensa, la Font de Sant Galderic -patró de la pagesia catalana- nombrosos elements dedicats a personatges de la terra, taules i zona de pig-nic, un auditori amb la corresponen graderia, una tangible i representativa imatge de la llegendària Deessa Àrtemis, i l'ermita romànica consagrada com a Santuari de l'Ecologia.
Destinat el corresponen temps per visitar el lloc, emprenem la tornada. Des de la torre de defensa, sortim fora del perímetre per una clara pista. Passem un replà destinat a l'aparcament de vehicles trencant a la dreta, per tornar a tombar-hi acta seguit. A poc de camí deixem la pista que continua recta i en evident baixada per prendre un corriol a l'esquerra -Cartell indicador-. El viarany s'endinsa en un alzinar que dona peu a una pineda i aterra a un ample sender que encarem a l'esquerra. Creuem el torrent,passem Can Bosch i ens topem amb la rectoria que deixem a la dreta. Un bonic corriol ens acosta a l'ermita de Sant Pere i el seu cementiri adossat. Així com l'antic forn de ceràmica de Can Racó, casa natal de l'artista Josep Llorenç i Artigas, autor del mural ceràmic de la seu de la UNESCO a París.
Reprès el camí, ens endinsem pels carrers del coquetó poble, que ens deixant al punt de partida d'aquesta enriquidora excursió que fem amb unes 2 hores ( parades no incloses ).
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Felicitats pel blog. M'agrada molt tot aquest tipus d'excursions senzilles i no tan senzilles, que surten una mica del senderisme de "gran superficie". Fa molts anys que soc excursionista i ara amb dues nenes a vegades s'ens acaben les idees. Aquest blog ha estat una gran troballa. Repteixo, felicitats i no pareu de caminar.
ResponElimina(Vam fer la de Sant Quinti de Mediona)
Mercès " Anònim ". Comentaris com el teu, ens anima encara mes, si cap. A continuar descobrint nous indrets. Ja que pràcticament sortim cada setmana, intercalant les caminades de parella - Kimisades - amb les que fem amb la colla del C.M.M. I de les que també en podeu fer un seguiment en el bloc - Petjacims - QUIM / ISA
ResponElimina