diumenge, 4 de març del 2012

TURÓ del TRON de L'ESPASA


DATA .-- 22 de febrer - Dimecres de cendra/Enterro de la sardina
Avui, he plegat de la feina a les dues, i aprofitant que es Dimecres de cendra, dia de l'enterro de la sardina. Decideixo fer una escapada fins a un turó molt poc conegut de Montserrat. El Turó del Tron de l'Espasa. Indret que guarda una estreta relació amb els dies compresos entre el Dijous Gras, i el Dimecres de Cendra. I que tot seguit us penso descobrir i presentar.
Com a prefaci de l'escrit, i amb motiu d'aquesta sortida. Us faré partícips de una llegenda, o conte de la bora del foc. Menys coneguts d'aquesta muntanya de Montserrat.
De fet, tan sols es explicat per gent de certa edat, d'alguns dels pobles que envolten el massís. Amí, personalment me'l explicaré el sempre rialler Pepet del Bruc. E.P.D. Home gran coneixedor de la muntanya i les seves herbes remeieres. Faceta que compartia amb la seva feina de xofer de la " Parral-la ". Antic bus que duia a treballar a les dones a les fàbriques de Monistrol. I cent potser. El darrer personatge en tenir com a vehicle propi el famós Quatre-Quatre. *** LA FAULA DIU AXIS :
El Senyor Feudal, Otger Cataló. Anomenat Pare de la Pàtria. Amo de un dels cinc castells que antigament vestien la muntanya. En una de les batudes fetes per caçar, va tenir un encontre amb un senglar, que fugia de les escomeses del seu gos Gànguil, i la resta de la jauria. La sobtada aparició de l'animal, va agafar desprevingut al Senyor, no donant-li temps per prendre la llança, i va intentar abatre'l amb l'espasa. Però el pas de la bestia fora tan rapit, que erraré l'escomesa, i l'espasa va colpir el terra, quedant presa en la roca. L'impacta va estar tan dur, que tots els esforços per extreure-la sorgiren inútils.
A les hores, Otger. Va ordenar que fins que no es recuperes l'espasa. Quedava prohibida la caça en tot el territori. La feina per treure-la, va durar sis dies. Des de un dijous - Dijous Gras -, fins el dimecres de la setmana següent. - Dimecres de Cendra / Enterro de la Sardina -. e nou amb l'espasa a la ma. Otger Cataló. Revocà l'ordre, i els fruits de la cacera retornaran a les taules.
Des de los hores. Aquest turó es coneix con el Tron de l'Espasa. En el seu vèrtex, una reproducció entatxada al terra. Recorda aquesta llegenda.
Si esteu interessats en saber més sobre Otger Cataló. Cliqueu --> AQUÍ

3 comentaris:

 1. Interessant i alliçonador escrit que em descobreix aquest personatge, i aquest turó. Espero poder trobar-lo i fer-hi una visita.

  FU-MANCHU

  ResponElimina
 2. Dissabte, en Xevi Varela i jo, vàrem pujar al Turó del Tron de l'Espasa. Ens va agradar molt el nom, i com que estem en un llarc procés d'exploració montserratina, tan sols volem saber dos coses: D'on vas treure el nom, si es creació teva ens sembla magnífic i qui va posar l'espasa i l'explicació dalt del cim? Reb una forta encaixada de dos mataronins. mpunsolamitjans@gmail.com

  ResponElimina
  Respostes
  1. Hola Manuel. Voldria saber si has tingut resposta de qui i quan es va possar aquesta Espasa. Graciessssss

   Elimina