dimarts, 14 de desembre de 2010

TRES RELÍQUIES DEL MOIANÈS


Castell de Castellcir, La Sauva Negra, el Roure del Giol

Data. Diumenge, 12 de desembre de 2.010
Volta circular quelcom llarga, 17 quilometres / 4 hores, 30 minuts. Aturades no incloses. Que ens evidenciara aquest tres esbalaïdors recers enclavats en el cor del Moianès, i que per la seva particular singularitat, son focus de la nostra visita. Com anar-hi ---> Monistrol, Manresa, Moià, Castellterçol, Castellcir. Entrem en el poble pujant per el carrer Major, fins a la Plaça Abat Escarre, on deixem el cotxe al costat del parc infantil de l'escola bressol. = 51 quilometres / 50 minuts.
Suggeriment personal ---> Per agafar forces abans de la caminada, recomanem fer una visita a la Fleca Tantiña del carrer Major, 31 per comprar una de les seves coques que podeu acompanyar amb un cacaolat. Una delícia !!
El itinerari ---> Pal de senyalització. Partim per la pista que mena cap el Castell, que davalla a la fondalada. Fets uns 20 minuts, arribem a una zona rocallosa de margues grises. Trenquem a l'esquerra. Passat un pas canadenc, deixem el camí que mena a una finca, per virar a l'esquerra en subtil pujada. Metres allà es mostra un nou camí. Canviem a l'esquerra unes poques passes per tomar un braç a la dreta. Transposem una cleda i continuem a frec d'un petit torrent, deixant un camí que surt a la dreta. Ja endavant empalmem amb un sender, tirem a la dreta iniciant una suau pujada que ens porta a un tram obert. Estem aten´s !!. A l'esquerra unes fites ens guiant fins el primer dels nostres tres objectius. El Castell de Castellcir - segle X - dit també de la Popa, ( cul de vaixell ) fent referència a la forma que te un dels seus extrems.
Aperduats una estona entre els seus murs carregats d'història. Continuem el periple. Baixem a la base de la Popa per creuar un petit pla marxant pel costat d'unes ruïnes per un planer traçat. Cosa de 10 minuts, passem una tanca per encarar la casa Nova del Castell, malauradament en estat semiruïnos. Passem front la porta de la casa per tot seguit prendre una pista que puja a l'esquerra. Marxem uns 20 minuts fins trobar una barrera que tenca l'entrada a una pista asfaltada. Uns metres abans d'arribar-hi i a l'esquerra veurem una portella. Entrem, trescant per un corriol que baixa decidit i ens endinsa al cor de la fageda dita La Sauva Negra .
Costa avall i en un tangible eixamplament del camí, tombem a la dreta - fita - un curt viarany ens deixa al idíl·lic recer, seu de la Font de La Sauva Negra. Segona meta d'avui.
Prossecució: D'esquena a la font. Recta al nas i escorat a l'esquerra. Arrenca un caminoi que davalla vers la vall desembocant a una pista. Esquerra, marxem uns 15 minuts fins assolir una tanca que dona pas a una nova pista.
** Fins aquí acumulem unes 2 hores, 30 minuts de camejada **. Si es desitja ometre la tercera part i retornar al poble cal anar a l'esquerra. PER CONTINUAR; Dreta, la pista travessa el torrent i inicia una llarga però benevolent pujada que amanyaga una nova pista. Esquerra, per sobre passa una línia elèctrica. La pujada s'accentua, al coronar el repetjó s'urgeix una masia. El camí planeja, cruïlla, tirem de dret, a poc deixem un trencall a l'esquerra que arranque al peu de l'entrada a una finca. Continuant recta. Encreuament i pal indicador. Intersecció a la que tornarem després. Ara ens desviem a la dreta per arribar-nos amb menys de 10 minuts al tercer i últim punt de visita d'aquest matí. El Roure Monumental del Giol i l'església romànica de Santa Coloma Sasserra, vestida els segles XI-XII, i reformada el XVII.
Completada la trilogia, redhibim a la cruïllada, per vença el darrer tram de la ruta, que transita per una pista/carretera - G.R. - que petejarem durant 50 tediosos minuts fins arribar al poble de Castellcir

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada