dimarts, 19 d’abril del 2011

SERRAT de les CANALS de OLIANA


Dissabte, 15 d'abril de 2.011
La pujada a la Creu del Serrat de les Canals d'Oliana, es una ascensió força solitària. De fet en el llibret de piades del cim, des de primers d'any fins a la data d'avui tan sols i constant 4 visites. Cosa estranya, ja que cada cop que passes per aquí, la seva retallada línia amb la Creu cimera et crida ràpidament l'atenció.
-- COM HI ANEM -> Monistrol, Manresa, Solsona, Oliana = 95 quilometres / 1 h. 30 minuts.
-- LA RUTA -> Arribats a Oliana i tenint com a referencia la caserna dels Bombers. Emplaçada a peu de carretera. Prenem el carrer que passa per d'avant de la porta d'aquesta, seguint en diagonal cap a l'interior. Cruïlla., a la dreta un ramal va a la Valldan. Nosaltres continuem a l'esquerra. A poc apareix per l'esquerra una pista de terra que agafem en clara direcció al Serrat. Fet un tram de pista : Decidim deixar el cotxe. La pista en molt bon estat convida seguir-la motoritzat. Tot i així decidim aparcar el vehicle. Iniciant la caminada pista enllà. a uns 30 minuts, apareix una carretera de muntanya que mena cap a la Collada de Portell.
L'entomem a la dreta uns 300 metres, fins descobrir amagat a l'esquerra l'inici d'un corriol. Una fita de pedres i una pintada vermella en un arbre, marcant l'entrada. Es el camí que teòricament ens te que pujar a la carena. Un cop pres, caldrà despertar la intuïció, doncs el sender inicial es difumina a mida que anem pujant. Lo millor es enlairar-se mes o menys de dret escorant-se un xic cap a la dreta, per sortir a una llisera de pedra, que tot l'aparent verticalitat, es deixa pujar força be, donant entrada a un relleix per el que passa un hipotètic corriol que prenem a l'esquerra. Marxant per d'amunt del espectacular i en alguns punts estret fil de la carena, ens situem sota el contrafort de la Creu. Aquest darrer tram l'atacarem per la dreta cercant sempre el millor traç que ens pugi fins els 842 metres del cim. -- Creu, bustia de registre i unes espatarra'ns vistes de la Vall d'Oliana, el Pantà, i les muntanyes que ens envolten. 1 hora, 45 minuts. ---- La tornada, la realitzem desfent el camí de pujada.
** Per completar el matí, fem una visita al Castell / Ermita d'Oliana, accessible amb cotxe, en el que trobem un espai amb taules, bancs i dos fonts, ideal per fer-hi un mos.

1 comentari:

  1. Gràcies per facilitar informació de una ascensió que feia temps tenia ullada, i de la que no trobava referències.
    Norbert de Ponts

    ResponElimina