dilluns, 5 de setembre de 2011

T E R R A B A I X A


Diumenge, 4 de setembre 2.011
Matinal pels indrets i camins en que es filmaren les escenes de la pel-lícula basada en l'obra d'Àngel Guimerà. Terra Baixa, i que TV3 te previst emetre aquest proper diumenge, 11 de setembre - Diada Nacional de Catalunya -
Les tomes van ser presses en l'extensió de terreny compresa entre les poblacions de Moià, Castellcir i Castellterçol, tenint com a punt estrella el Mas de Can Verdaguer.
Com hi anem --} Monistrol, Manresa, Moià, trencall direcció a Castellterçol, C-59. Passat el quilometre 33 trobem la zona industrial El Vapor, lloc en el que deixem el cotxa = 45 minuts.
La Ruta -------} Aparcat el vehicle en un espai al costat d'un pal indicador de rutes, baixem quatre graons de fusta, seguint cap a la dreta. El carrer fa una corba a l'esquerra i tot seguit una altra a la dreta. En sortir d'aquesta prenem un trencall a l'esquerra ( marques del G.R.-177 ). Pont, el creuem. Pal indicador, deixem el G.R. que marxa a la dreta ( per aquí tornarem ) Seguint endavant, fets uns pocs metres nova cruïlla i pal indicador. Tirem per la dreta encarats a Collsuspina i el Verdaguer, la pista puja suaument i l'anem continuant fins trobar un nou trencall indicat. Marxem pel ramal dret - El Verdaguer -. Quan el terreny planeja, apareix escorada a l'esquerra una Masia. Es Can Verdaguer, punt neuràlgic de la pel-lícula en el que es rodaren forces escenes de Terra Baixa, en una d'elles en Manelíc i en Salvador s'enfronten.
Figurada mentalment l'acció, continuem pista enllà, fins trobar un transformador muntat entre dos postes, clavats al peu d'un creuament de camins en el que també tenim un pal indicador. Prenem el ramal de la dreta que poc a poc va perdent alçada encarat cap a la fondalada. Prop de la part baixa, trobem a la dreta del camí un nou indicador. Passat aquest, el camí fa un pronunciat gir a la dreta, i uns metres enllà regira a l'esquerra. Ull...! Aquí cal estar a l'aguait. Doncs per la dreta arrenca un corriol s'ens cap senyal que tenim que abastar. Ens hi posem marxant sempre a frec del torrent recorrent bonics racons. Fins arribar a un nou punt estrella, La Balma de Fontscalents. Lloc de culta de la rodalia en el que trobem una font i una imatge de Nostra Senyora de Lourdes, emplaçada en una cavitat rebaixada de la paret de la balma. Un encantador paratge en el que una rústica taula ens convida a fer-hi una obligada aturada. Esmerçat un prudencial espai de temps, reprenem la caminada sempre pel camí paral-lel al torrent. En una oberta revoltada travessem la riera per agafar una pista que seguim uns metres a la dreta, fent cap a la Masia Troglodítica d'Esplugues. Un antic hàbitat bastit sota un balmat i completant el quadre un pont romànic del segle XI. - La casa es pot visitar el diumenges de 12 a 14 hores, telefon 938208000 / 938301418 - La ruta prossegueix arran de la casa. Som novament en el G.R.-177, que ja no deixem i ens torna al nostra punt de sortida. --- Temps de marxa descomptades les aturades = 2 hores 30 minuts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada