dimarts, 8 de setembre de 2009

PETJA DE LA SERRA DE BUSA


DATA -- 5 de setembre

Com hi anem ---> Monistrol, Cardona, direcció Solsona, cruïlla a Sant Pons, Navès, carretera C-26, tira cap a la dreta. Passats uns 3 quilòmetres, agafar un trencall a l'esquerra - Vall d'Ora - seguint per aquest, fins a trobar el Monòlit dedicat a Guifre el Pelós. 78 Kms / 1 h. 15 min

Ruta circular en la que pugem al Pla de Busa, tot superant les impressionants cingleres que el sustentant, i que amb un capbussament gairebé vertical cauen sobre la Vall d'Ora i les terres de l'Alt Cardener.

Itinerari ---------> Estacionat el vehicle, agafem el camí que per la dreta del monòlit entra cap a la casa i l'ermita de Sant Lleir. Pista amb senyals de GR. Anem a l'esquerra. 30 minuts,. Partió de camins, deixem el GR, per baixar cap a l'esquerra a creuar el riu Aiguadora per un pont de fusta. 5 mts / 35 sumats,. Sant Pere de Graudescales, magnífica església romànica del segle X. Situats d'esquena a ella, agafem un sender que s'enfila entre els pins, refermat per alguna fita. Més endavant el vial entra en una torrentera per la que pugem un tros per desprès esdevenir camí. 30 mts./1h.05 mts, . Cingle de les Estaques, la visió es colpidora, el riu Aiguadora revoltera uns 170 metres per sota. Perseverem amb la pujada. 10 mts/1h.15 mts, . Enlleíem amb una pista que copsem a la dreta. 20 mts/1h.35 mts, . Nou trencall que tomarem a l'esquerra. 15 mts/1h.50 mts, . Collet d'entrada al Pla de Busa. Sorprenent i extens altiplà practic ament inaccesible fins el any 1.952 en el que i va arribar per primer cop una pista que permetía el transit rodat. 40 mts/2h.30mts, . Encreuament del Capolat, senyalitzat. Marxem a la dreta en direcció a la Capella de Sant Cristòfol. A poc deixem el camí que hi porta ( anar hi son 5 minuts ), per continuar cap a la Font de Busa. 10 mts/2h.40mts, . Font de Busa a 100 metres a l'esquerra de la nostra ruta. 20 mts/3 hores, . Mirador. Petit Coll sobre el buit, amb una bústia de registre i una taula d'orientació. 10 mts/3h.10mts, . El Capolatell " La Presó ". Mola d'es pressa de la carena amb estimballs als quatre vents, al que hi accedim per una passera penjada al buit. El seu terra esta ple d'avencs alguns amb una fondària considera ble com es el del Pou de Diable. La part més alta ens brinda una preciosa vista de l'embassament de la Llosa del Cavall.
Des d'aquí emprenem la tornada, repetint el camí fet fins arribar novament al Encreuament del Capolat. 35 mts/3h.45mts, . Tirem a l'esquerra, per agafar en breu tram la primera entrada a la dreta. 5 mts/3h50mts, . Bassa i casa del Tòfol, aquí finalitza el sender. Seguim fins al fil de la cinglera que cau a tall. Cal reseguir-la cap a l'esquerra força estona per terreny s'ens traçat definit. 30 mts/4h.20mts, . Entrada del Grau, un pal ens el marca, la rasa pren una clara baixada, a poc i per sota apareix una gran Senyera que ens confirma la bona direcció, entrem en una canal equipada. Es el Grau de l'Escala, uns graons de fusta i pedra, passamans de cable i l'escala que dona nom al pas ens ajudant a superar aquest vertical tram. 15 mts/4h.35mts, . Peu de l'escala, entrem en un bosc d'alçines i boix, Anem baixant, re seguint la cinglera on trobem unes balmes i més avall unes formacions de pedra tosca. Deixem un braç de camí que per l'esquerra puja costa amunt, per encarar la masia que tenim enfront. 15 mts/4h.50mts, . Can Orriols, deixem la casa a la dreta per tot seguit arrelar una drecera que surt per la dreta. 30 mts/5h.20mts, . Casa del Solà, guillem per sota la casa guiats pels nombrosos pals de ruta. 10 mts/5h.30mts, . As serradora de Ca l'Ambros, una curiositat més d'aquest indret, tot seguit passem el riu por un bell i vell pont i amb menys de cinc minuts arribem al nostra punt de sortida d'aquest llarc, pero molt ben aprofitat recorregut en el que hem esmerçat unes 5 hores i 35 minuts un cop des contades les aturades i en el que es supera un desnivell d'uns 650 metres i patajem 19 kms.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada