dilluns, 8 d’agost del 2011

DE FALS al XAMAL


Diumenge, 7 d'agost 2.011
Monistrol, Manresa, Eix direcció a Lleida, sortida nº 123 - Rajadell, Fonollosa, Fals - 32 Km/25 minuts.
Arribats a Fals, aparquem el cotxe vora la moderna Església, per engegar un recorregut des d'aquest indret tan proper, i a la vegada desconegut. Que senyalat amb pals indicadors i estaques de fusta, transita enmig de roures, alzines, i bosc de pi, on els esquirols, campant amb tota tranquil·litat i desvergonyiment, i en el que l'entorn ens obsequia amb captivadores construccions curulles d'un passat ple d'història.
- La Ruta, --} Sortim per la dreta de la capella, - Font i artitzat rellotge de sol -. Enfocant cap a la Cas de la Torre, per continuar encarrilats a la font dels Pins, i la senyorial, però deixada Casa de la Massana. I aterrar a les Torres de Fals. Esbalaïdor racó en el que pels volts de Nadal s'hi escenifica un reconegut i pintoresc pessebre vivent. Esperonats per la sumptuositat de l'exposició, refem la marxa per abastar el Calm de la Creu, on també i trobem una font. Travessem la carretera BV-3012, cuitan camí fins a Santa Maria del Grau, ermita datada el 1.039. Deixada l'ermita a l'esquerra. Comencem a pujar, guiats per unes marques de color vermell. Quant finalitza, la en alguns punts, erecta pendent. En una cruïlla, apareix una ben conservada Tina. Anem a l'esquerra, coronant el sostre d'aquesta ruta circular. Som al cim del Xamal, 603 metres. Una Senyera i un vèrtex geodèsic en donen fe.
Encetem la baixada per la part oposada del turó perdent ràpidament alçada envers els Plans de Querol, i la pagesia de El Tatxet, s'ens tarda, tornarem a creuar la BV-2.012. I ja des de les cases d'Oliveres, tenim a tocar Fals = 3 Hores / 12'5 quilometres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada