dilluns, 25 d’agost del 2014

GAIÀ, - STA. Mª. de CORNET, - GAIÀ

                                                Diumenge,  24  d'agost  2.014 
  Des del nucli de Gaià, en què predominen l'Església i la masia de l'antiga rectoria. Reconvertida en Restaurant, telf-938391209. Ens endinsem en una de les zones més rurals del Bages. Tot fent una volta circular, que ens porta a coneixar dos magnífics exemplars del romànic rural.  Sta. Susanna de l'Abellar, i Sta. Mª. de Cornet. 
  COM ANAR AL LLOC de SORTIDA .-  Monistrol, Manresa, Sallent, Balsareny, sortida nº 71 Navàs Sud, ja dins del poble prenem la carretera BV-4401 en direcció a Prats de Lluçanès. En fer el quilòmetre  5, estem a Gaià. ( Ajuntament, Restaurant, i Església )  Deixem el cotxe en el ampli aparcament, i iniciem la ruta.
  LA RUTA .-   Gaià, situats a la plaça de davant de la Rectoria, i l'Ajuntament, baixem a la carretera per recular en direcció a Navàs uns  200 metres.L'abandonem per un camí a l'esquerra, que marxa paral-lel a la carretera. Ben aviat, després de un baixador, arribem a les cases de La Sala. Sortim novament a la carretera, i avancem per aquesta fins passat el cartell del quilòmetre 4. On trenquem a l'esquerra per una pista. En arribar a un tancat revolt a l'esquerra ( 180º ). Deixem la pista per entrar en un camí ( dreta ). Que in mediatament es bifurca. Agafem el ramal de l'esquerra, i marxem per aquest fins veurà novament la carretera, que deixem enfront tot desviant-nos a l'esquerra. A escassos metres trobem les senyals del GR, que entra per la dreta. Nosaltres, seguim de recta guiats per les marques vermelles i blanques que ens aniran senyalant el bon camí, i cal no deixar.
  Fets uns  3 quilòmetres des de la sortida, arribem a L'Abellar de Baix. Masia amb un torreo de defensa i varis corrals. La ruta continua cap a l'esquerra. Però val la pena anar uns 150 metres cap a la dreta per visitar l'Església romànica de Santa Susanna. Retornats a la Masia, reprenem el camí. Passem per L'Avellar de Dalt, i feta una pujada ens plantem en el Coll de La Ruca. Cruïlla i pal indicador. On també sens ajunta el PR.C-133. Enfilem en direcció a Cornet, ara doblement guiats per les senyals del GR, i el PR.
  Santa Maria de Cornet. (  5 Km / 1h.15 mts ) Església Romànica, documentada el segle XI, encara que d'origen força anterior. Esmerçat el temps oportú. Reprenem la ruta, deixant les pintades del PR. I continuant sota el guiatge del GR.  Creuem la riera de Cornet per un pont, a la sortida del qual trobem una bifurcació. Si tirem a l'esquerra tornem a Gaià per la casa del Prat. Nosaltres, pro fem una mica més de volta. Anem a la dreta pel GR. Metres enllà passem pel costat de Can Serra, i a poc trobem el trencall de Can Pons.  AQUÍ, deixem el GR, per enfilar nos a l'esquerra tot passant per la Masia. Més amunt hi ha la Casa de Solamon, que anem revoltant deixant-la a l'esquerra. Guanyem alçada progresivament rebutjant els camins que tirant cap a la dreta.El camí s'apropa a la carena. Però abans d'arribar-hi, tirem de pla a l'esquerra. Passats escassos  10  minuts. Trenquem a la dreta per un camí de bosc, que mena al Coll de Manubens. Baixem per l'altra costat, trivi de camins, continuem baixant pel sender del mig, més endavant creuem un camí seguint de recta, la senda s'eixampla i arriba al Torrent de Pregones. El creuem per entrar a una vall, just al fons d'aquesta, trenquem a la dreta en clara pujada. Al encetar una clariana entreveiem l'Esglesia i el Campanar de Gaià, a la dreta, un senderó ens porta fins a ell, on posem punt i final a aquesta ruta circular en la que hem fet uns  10  quilòmetres =  2 h. 30 minuts. ( Aturades des contades )
  ** FOTOS **  Columna de l'esquerra, cercar per ordre alfabètic amb el nom : GAIÀ-ST.MªdeCORNET

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada