dijous, 18 d’agost del 2011

M O N T A Ñ A N A


D a t a ---- Dissabte, 13 d'agost 2.011

Montañana, es un poble on tots els seus carrers, vials i habitatges, transpirant història. El sol fet de trepitjar les pedres del seu terra, es una incursió al passat. Transportant-te automàticament a una època de nobles i cavallers medievals que et desperta una era molt llunyana, que es fa viva en el present.
- Com hi arribem } Lleida, Benabarre, N-230 direcció a Vielha. Passat el poble de Pont de Montañana, tenim un trencall a l'esquerra,- indicat- que en deixa a Montañana.
Un cop aquí es pot fer una visita netament turística, o,... optar per realitzar un recorregut mes llarg, que ens farà gaudir de l'indret durant unes 3 hores de intermitent pas per aquest autèntic i natural decorat de totes totes real.
- La volta } Deixem el cotxe a l'entrada del poble, on tenim un ampli espai per aparcar. Encaminant-nos cap el vell pont - segle XV - que salva el torrent del barranc de Sant Joan, uneix les dues parts del poble. El deixem a l'esquerra, per pujar per la dreta cap a la Torre de les Eres, datada entre finals del segle XV, i principis del XVI. La deixem a l'esquerra per continuar per el camí ral des del que tenim una completa visió del poble que resta per sota nostre. Passades unes derruïdes cases la senda planeja, per anar a trobar un trencall que arrelarem a l'esquerra, i ens baixara a l'Ermita de Sant Joan. Ullada, ens dirigim cap el poble al que arribem després de creuar el torrent per una passera de fusta. Al costat de l'Ajuntament, s'enfila el carrer principal que mena a la part mes alta de la vila. En lloc de prendre'l directament, aconsellem donar un tomb pels laberíntics i típics carrers que es retallen entre les cases. Ja decidits, fem l'atac final cap el cim. Passat l'arc de la portalada que cobria la muralla, trobem a la dreta la esvelta Torre de la Presó. Superades unes perfectes i estètiques voltes del camí, arribem a l'espai que ocupava l'antiga abadia coronada per l'Església de Nostre Senyora de Baldós - segle XII - XIII - Guinda d'aquest complex. Perpetuat el tocom amb la nostra càmera, marxem per la part posterior, on esta enclavada la Torre de la Mora -segle XI-. Uns metres enllà queda el cementiri. Per la dreta un arranjat vial ens baixa cap el fondal del torrent, que sortegem a gual, tenint davant l'ermita de Sant Joan, que ja hem visitant abans. D'aquí per camí conegut, i després de creuar novament la passera de fusta que traspassa el torrent ens encaminem cap l'antic pont de pedra. Que ara si que creuem per retornar al punt d'inici.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada